Reveal: Case Study Cara Buat Jualan (online) Produk Fizikal & Kaut RM1000 Dalam 24 Jam!



AMARAN: Kes study ini dalam bentuk video. Make sure anda tonton sampai habis sebab ia sarat dengan rahsia dan strategi bisnes internet yang tersorok dalam perut Bumi. Akses video ini sekarang!

REVIEW: Panduan Gerilla Adwords

Salah satu strategi marketing yang terbukti gagah hingga sekarang ialah pemasaran google atau lebih mesra orang panggil AdWords.

Dalam artikel ini, saya akan review tentang satu  panduan bagaimana nak mulakan pengiklanan menggunakan google AdWords.

Saya nak bagi anda AMARAN! 

Selepas baca, anda akan ketahui dimana kelebihan dan kekurangan dari setiap inci, kiri dan kanan berkaitan panduan ini. Anda mungkin akan nampak satu jalan yang terang benderang untuk proses marketing anda berjalan lancar macam kereta yang baru ganti ‘spark plug’.

Review Panduan Gerilla AdWords

Panduan Gooogle Adwords

Memang tahun 2017 ni seperti yang dijangka, banyak panduan tentang bisnes yang keluar. Dan ini salah satu antara yang terbaik dikeluarkan oleh salah seorang sifu dalam niche internet marketing.

Saya pasti para pemain tegar SEO agak kurang berminat dengan konsep SEM yang dibawa oleh google ini.

Tapi sabar dulu, baca sampai habis kerana result setelah sebulan saya mengamalkan strategi pemasaran ini, boleh buatkan poket anda gemok!

Jap… jap…Apa itu SEM?

SEM atau singkatan daripada Search Engine Marketing ialah salah satu cabang pengiklanan dalam dunia internet. Sebenarnya ia sudah lama wujud sebelum era facebook ads lagi.

Biar saya transparent dengan sedikit penafian.

Penafian: Sebelum saya belajar dari panduan ini, saya ada sertai secara santai kelas sharing berkaitan cara setup iklan AdWords selama lebih kurang 5 jam. Selain itu YouTube juga jadi salah satu sumber tempat saya korek ilmu. Panduan Gerilla AdWords ini telah menguatkan lagi asas saya terhadap pemasaran google, dan mengajar strategi baru yang berkesan dalam bisnes.

Konsep iklan google ini sebenarnya lebih kepada Pull Marketing.

Bahasa mudahnya, customer yang desperate datang cari dan mahukan servis atau produk anda. Lebih kurang macam tu lah.

So…

Siapakah Yang Sesuai Belajar Strategi Pemasaran AdWords ini?

  • Newbie yang sudah giveup dengan pemasaran Facebook Ads
  • Usahawan yang mahu berbisnes dengan konsep pull marketing.
  • Ejen Dropship, Produk Owner & Ejen Affiliate
  • Anda yang ingin kembangkan bisnes & memperkenalkan produk di seluruh jaringan google termasuk google partner
  • Orang yang ingin dapatkan conversion tinggi bagi setiap traffik yang singgah ke laman jualan.
  • Website jualan yang suram tak ada pelawat.
  • Usahawan online yang ingin promosikan bisnes untuk market local dan overseas.
  • Usahawan yang boleh mengawal bajet duit iklan dengan serendah MYR10 sehari tapi masih boleh jana income sehingga ribuan ringgit dalam tempoh 24 jam.

Overview Produk

Nama produk : Gerilla AdWords

Niche produk : Internet Marketing, Buat Duit Online

Jenis Produk : Pembelajaran digital, Video Panduan Step by step

Pemilik produk : Tuan Aulis Uwais ( terkenal dengan panggilan sifu Instagram, Popular dengan produk meletup beliau Gerilla Instagram pada tahun 2016)

Pakej harga : Mampu milik. (harga pengenalan dilancarkan bermula dengan RM100 tempoh hari)

Pakej produk : Satu pakej sahaja, video training complete.

Dapatkan Video Gerilla AdWords Disini

 

Saya ada soalan untuk anda.

Pernah tak bila anda search sesuatu info dekat google, lepastu anda tutup browser. Kemudian keesokkan harinya anda buka apa-apa website yang lain, ada iklan yang pernah anda lihat semalam muncul mengekori anda?

Selalu jer kan!

Salah satu yang kerap kita lihat taktik ini digunakan pakai oleh lazada.

Ini salah satu teknik dalam pemasaran google AdWords.

Sekiranya anda bercadang nak belajar macam mana iklan seperti dibawah ini muncul di screen smartphone & laptop pengguna lain, baca dulu review jujur Panduan gerilla AdWords dalam blog post ini supaya segala expectation anda tak meleset & tak membazir duit terbeli panduan yang tidak sesuai untuk anda. Okeh!

Contoh iklan yang muncul di website-website viral

panduan gerilla adwords

Iklan di YouTube

Gerilla Adwords

 

Contoh iklan adwords di smartphone yang muncul di laman popular mudah.my

Gerilla Adwords

Sejujurnya, saya baru saja jadi pengamal google Adwords ni. Kebetulan pada bulan Mei yang lalu, isteri saya ada mengeluarkan produknya sendiri.

Jadi, ini kesempatan untuk uji cuba ilmu & keberkesanan iklan hasil dari google adWords.

Hampir 2 bulan menggunakan strategi dan teknik dari pengiklanan google AdWords, Alhamdulillah sekarang produk kami dapat bersaing rapat dengn syarikat besar dan jerung-jerung yang mempromosikan produk dari niche market yang sama.

Jumlah jualan pada bulan pertama mencecah 23K. Bagi saya ini langkah start up yang baik, dan inshaallah peluang lebih cerah dengan penggunaan google AdWords yang betul.

Oops penting untuk saya beritahu seperkara ini.

Google AdWords bukanlah satu sistem atau software yang boleh buat duit online seperti labur dan lebur. Ia adalah satu medium pengiklanan logik yang jika digunakan dengan betul dan berstrategi, inshaallah memperolehi pulangan lumayan.

Kalau anda ada produk untuk dipasarkan, boleh cuba google AdWords pula lepas ni.

Apa Yang Menarik Tentang Panduan Gerilla AdWords?

Orite, kita akan pergi lebih serius sekarang. Saya akan bogelkan apa yang bakal anda belajar dalam panduan gerilla AdWords ini.

16 Video Training Step By Step

Panduan Google AdWords

Video Gerilla AdWords

Pakej Panduan Video gerilla AdWords ni mempunyai 16 siri video semuanya.

Anda boleh terus tonton online atau download. Pastikan talian internet anda kuat.

Dengan nilai pelaburan anda, sesi belajar dari video Gerilla AdWords ini sebenarnya sangat menjimatkan jika nak dibandingkan dengan nilai ilmu yang bakal anda dapat.

Ya serius!

Jika kita bandingkan dengan kos belajar one to one, seminar atau personal coaching yang mencecah ribuan ringgit, video training Gerilla AdWords seperti ini adalah jalan pintas untuk sesiapa pun boleh belajar dekat rumah.

Pendapat peribadi, Video training Gerilla AdWords ini sangat berbaloi bagi anda jika mahu menggunakan medium pengiklanan yang berpengaruh. Dari skala 5 terbaik, saya berikan 4.5 rating.

Betul Ke Berkesan Pemasaran Google Ini?

Gerilla Adwords

Facebook sendiri menggunakan AdWords. Anda rasa?

Bagi yang zero knowledge tak tahu bagaimana nak bermula, jangan risau kerana Video Panduan Gerilla AdWords ini tak terlalu berat malah ia mudah difahami.

Dalam siri video 1-7  ia lebih kepada pengenalan, belajar mengenai struktur iklan-iklan di google, konsep dan methodologi yang harus anda faham terlebih dahulu sebelum start kempen pemasaran.

Anda akan belajar asas & fundamental bagaimana Google AdWords ini berfungsi dan term-term baru dalam pemasaran. Tak terlalu rumit, jangan bimbang.

NOTA : Zero knowledge disini bermaksud anda dah pernah berniaga di internet samada fb atau instagram, dan sudah mempunya laman jualan tetapi masih belum mencuba pemasaran google AdWords atau pernah buat tapi tak menjadi.

Dalam panduan Gerilla AdWords siri video ke 8-16, pembelajaran akan start lebih rancak.

Tuan Aulis Uwais telah menyusun modul dengan sangat baik supaya sesiapa pun boleh follow dengan mudah.

Disini anda akan mula belajar bab teknikal. Cara setup iklan, cara menggunakan tool percuma dari google dan selok belok untuk mengenal potensi market anda.

Dibawah saya ringkaskan apa yang bakal anda belajar.

Apa yang bakal anda belajar pada video training 1-7?

  1. Cara kenal pasti keyword terbaik dalam AdWords
  2. Jenis-jenis keyword yang patut digunakan untuk kempen AdWords.
  3. Jenis & struktur iklan AdWords
  4. Cara menulis iklan “Search Network”
  5. Cara menaikkan ranking  (meletakkan iklan dan website anda di 1st page carian google)
  6. Akses video panduan gerilla adwords untuk lebih lanjut.

Apa yang bakal anda belajar pada video training 8-16?

  1. Anda akan diajar cara setup iklan search network.
  2. Belajar cara membuat kempen, caria keyword, target dan placement yang betul
  3. Cara optimize iklan Adwords bagi kampen search network
  4. Cara setup iklan display network (Iklan yang muncul di website-website popular)
  5. Cara optimize iklan display, mengikut jenis target, demographic dan placement.
  6. Anda akan belajar cara membuat iklan remarketing (teknik hantu). Iklan akan akan muncul pada prospek dan kejar mereka setiap masa. Ini part best, wajib tonton sekarang juga.
  7. Anda akan belajar cara memasang tracking kod, conversion kod untuk akaun adwords anda
  8. Belajar cara setup iklan di YouTube dan banyak lagi.
Dapatkan Video Gerilla AdWords Disini

 

Pro & Cons Panduan Gerilla AdWords

Tak adil rasanya kalau saya katakan ia 100% perfect. Mostly mana-mana produk belajar internet marketing seperti ini memang akan ada kelebihan dan kekurangannya.

Bergantung pada penilaian individu. Lain orang, lain tahap penerimaannya.

PRO

Video panduan yang mesra newbie dan mudah faham. Pertama kali menonton inshaallah dah boleh terus praktis.

Dalam siri video Panduan Gerilla AdWords ini Tuan Aulis Uwais secara santai menyampaikan ilmu dengan gaya bahasa yang senang untuk kita faham. Senang citer sempoi tetapi bertenaga.

Video panduan yang straight to the point tidak meleret. Lengkap dengan contoh dan padat, jadi anda akan lebih seronok belajar kerana dalam masa singkat anda boleh menjadi mahir.

Tempoh video yang berdurasi pendek bagi setiap siri.  Sejujurnya ini sangat menyenangkan dan tidak bebankan minda untuk menonton sambil belajar.

Bukan saja anda jimat kuota internet dan sesi belajar cepat habis. Anda juga boleh download terus semua video training panduan gerilla adwords ini untuk revision kemudian hari.

Mempunyai group support untuk sebarang masalah.

Update lifetime yang ekslusif dari pemilik produk.

Ada jaminan pulangan Wang 100%

 

CONS

Contoh produk yang ditunjukkan dalam video agak berterabur dan sedikit keliru.

Saya harus bersikap jujur disini. Dalam video, kegagalan Tuan Aulis Uwais semasa memberikan contoh untuk satu produk X ini terpaksa ditukarkan kepada satu produk Y semasa proses setup kempen iklan di AdWords.

Pertukaran produk asal kepada niche produk yang lain untuk tujuan pembelajaran. Ini juga berlaku pada part video cara setup iklan google display network (GDN).

Untuk utilise semua kelebihan dan tools dalam AdWords, pengguna juga harus memilik sebuah website atau laman jualan sendiri. Ia ada melibatkan kos back end.

Penggunaan fungsi AdWords sangat terhad jika menggunakan medium facebook sebagai laman jualan, contohnya sukar meletakkan tracking kod dan lain-lain.

Jadi sebelum anda ingin memulakan kempen pemasaran google AdWords, pastikan sekurang-kurangnya anda memiliki website/laman jualan samada yang percuma seperti blogspot landing page atau wordpress.

Ada beberapa contoh iklan search network yang dibuat tidak kuat dan menarik dari segi CTA. Namun masih boleh diperbaiki. Disini pengguna harus mahir bagaimana untuk membuat pelawat klik pada iklan anda.

Ukuran saiz gambar ketika membuat kempen iklan Display Network tidak dinyatakan dengan tepat.

Dari segi harga, ia masih ketagori mampu milik dan sesuai dengan nilai yang diterima. Namun pakej video ini bermula adalah premium dengan nilai harga bermula RM100 tetapi akan dinaikkan RM10 setiap 4 hari.

Sebelum jadi lebih mahal, dapatkan sekarang –> Panduan Gerilla AdWords

Personally tak banyak kecacatan yang saya jumpa dalam panduan video Gerilla AdWords ini.

Maybe ini boleh dikatakan buah tangan hasil dari seorang expert yang pernah popular dengan video marketing tentang Instagram sebelum ini.

Kenapa Perlu Gunakan AdWords, Sedangkan Teknik SEO adalah percuma?

Eh kejap SEO tu apa?

Bagi yang belum tahu, SEO ialah singkatan bagi (Search Engine Optimization) yang selalu diamalkan oleh kebanyakan blogger-blogger.

Tujuan SEO adalah untuk memastikan ranking kedudukan website atau artikel post blog anda berada di kedudukan pages pertama dalam carian google.

Gerilla Adwords

Walaupun percuma tetapi ia masih memerlukan kemahiran dan kepakaran dalam beberapa aspek teknikel ketika membangunkan sebuah website atau blog.

Untuk memiliki blog yang mempunyai ciri SEO yang cun dan seksi bukan kerja mudah.

Untuk memiliki blog yang mempunyai ciri SEO yang cun dan seksi bukan kerja mudah.

Ya betul, anda tak salah baca. Memang saya sengaja repeat dua kali.

Sebuah website SEO kebiasaannya akan ambil masa 3-6 bulan bagi sebuah website baru, atau 1-2 bulan bagi website yang sudah lama aktif untuk kedudukan ranking teratas dalam google pages.

Begini, teknik SEO ni sebenarnya berasaskan keyword-keyword dalam sesebuah artikel tersebut. Namun, ada beberapa faktor lain yang perlu di ambil kira contohnya seperti reputasi sesebuah website, umur website, traffik, template web dan ciri-ciri sebuah website itu sendiri samada mesra pembaca atau pun tak.

Selain tu, teknik penulisan yang disukai google juga adalah perkara yang bukan semua orang mampu lakukan.

Contohnya dengan menulis sebuah artikel 800-1000 perkataan untuk sebuah entri. Yup, agak berat dan nampak malas disitu. Haha.

Oleh sebab itu ada yang katakan SEO ini adalah agenda pihak Google supaya ramai orang menggunakan SEM (Search Engine Marketing) yakni dengan bantuan Google AdWords.

Kelebihan Google Adwords

  • Cepat berbanding SEO. Anda boleh rank website anda di 1st page google dalam masa 1 hari. Paling cepat 10 minit.
  • Result posisi lebih tinggi dari SEO.
  • Market google yang besar. Kajian dijalankan , per minit carian dilakukan di google berjumlah 3 juta, dan sehari caria orang menggunakan gooogle sebanyak 4.3 billion.
  • Bajet rendah dan boleh kawal. Anda tak perlu risau jika kos duit iklan terbabas.
  • Relevensi yang tinggi. Maknanya orang cari kereta sewa, mahukan kereta sewa.

Dalam panduan Gerilla Adwords, anda juga akan diajar bagaimana untuk Optimize setiap iklan dan keyword yang digunakan supaya result carian pengguna memudahkan laman jualan anda dijumpai.

Dapatkan Video Gerilla AdWords Disini

 

Overall dari awal hingga akhir, panduan video ini sangat bermanfaat pada usahawan yang ingin kembangkan perniagaan.

Marketing is not expenses, it is investment.
Every investment comes with a result.

Hopefully dari review saya ini, anda boleh lihat secara kasar bagaimana Google Adwords boleh bantu meningkatkan revenue bisnes anda. Ia bukan soal luck siapa lebih bagus, tetapi siapa yang mahir menggunakan paid advertising dan mengusainya sudah tentu hasil bertambah dan income lebih bergoncang.

PS: Kalau anda nak belajar memasak, anda mesti berguru dengan tukang masak… tak pun mak, kakak atau jiran. Mungkin lepas ni anda boleh jadi juara next Master Chef! Paling koman pun tak adalah hangus bila goreng telur.

PSS: Jika anda nak mahir dan pandai dalam pemasaran google, belajar dari  panduan Gerilla Adwords sebelum ia ditutup jualannya.

Dapatkan Video Gerilla AdWords Disini

 

About the Author Dukenaim

Seorang Entrepreneur & full time internet marketer. Aktif dalam perniagaan online sejak 2012. Mula bergiat dalam penulisan blog pada hujung tahun 2016. Berkongsi tentang informasi, tips, pemasaran, gaya hidup dan personal yang dirasakan sesuai untuk bacaan.

follow me on:

Leave a Comment:

CommentLuv badge

18 comments
Anuar says August 24, 2017

Review yang cukup menarik dan penuh dengan informasi…
Anuar recently posted…Pak Ya Homestay Seri Iskandar dan Restoran Pak Ya Nasi Pandan di Google MapMy Profile

Reply
sabree hussin says August 24, 2017

Menarik juga panduan ni. Untuk yang tak ada masa nak tulis artikel panjang-panjang, dan banyak-banyak, guna sahaja short cut macam ni. Iklankan guna adwords sahaja.
sabree hussin recently posted…Rose Face Serum Zeeta – Pengalaman menggunakan serum wajah berasaskan mawar dari ZeetaMy Profile

Reply
    Dukenaim says August 24, 2017

    Paid advertising is the fastest way to reach market. Salah satunya AdWords. Tak fancy sangat, tapi releven.Cewahhh hahaha

    Reply
Khairul Zamri says August 24, 2017

Nak berjaya dalam perniagaan kena mencuba dan kali ini percubaan untuk Google Adwords ini sangat penting sebagai senjata utama dalam promosi bisnes kita

Reply
    Dukenaim says August 25, 2017

    Betul bos. One of my peveret paid medium advertising sekarang ni. Kos jauh lebih murah berbanding FB. Yang penting customer yang masuk pun berkualiti standard ala-ala musang king hahaha

    Reply
Dila says August 25, 2017

Saya mula sedar makin ramai yang menggunakan adwords, tapi paling penting sekali penulisan dan pengisian adalah perkara asas yang tak boleh diabaikan, kalau tidak guna adwords sekalipun, memang tidak dapat memberi pulangan, lagi lagi kepada penjual produk macam kami
Dila recently posted…Atlet Sukan Sea 2017 Minum Vivix ShakleeMy Profile

Reply
    Dukenaim says August 25, 2017

    Yup 100% betul. Teknik penulisan, copywriting untuk sebuah laman jualan tu akan jadi penentu samada conversion tinggi atau rendah.

    Reply
olaoli says August 25, 2017

dari review ni nampak bagus guna google adwords. terima kasih info ni. sebelum ni sekadar dengar je

Reply
    Dukenaim says August 25, 2017

    Sebelum ni pun saya tak layan sangat. Nak ambil tahu pun malas. Tapi lepas insiden buat iklan youtube dulu, terus rasa nak belajar tu makin mendalam especially pernah daat result masa tu. AdWords sesuai untuk semua jenis bisnes.

    Reply
musadun says August 28, 2017

tq sifu. sangat berinfo.
musadun recently posted…Niat Solat Hari Raya Haji ( Aidil Adha ) Dan Cara MengerjakannyaMy Profile

Reply
semakkini says August 28, 2017

Tq info. Sedang belajar lebih pasal adwords ni
semakkini recently posted…Keputusan Undian Peringkat Kumpulan Ueropa League 2017/2018My Profile

Reply
    Dukenaim says August 29, 2017

    Steady! Serius banyak manfaat untuk next biz strategi

    Reply
Dedaun Comel says August 28, 2017

Adwords ni penting bagi memasarkan produk atau servis.. Sekarang ni persaingan boleh tahan..

Jadi kena ada panduan lebih untuk mudah bersaing dengan yang lain
Dedaun Comel recently posted…Meditasi dan Kebaikan Meditasi Kepada Diri dan Orang LainMy Profile

Reply
    Dukenaim says August 29, 2017

    Yup betul. Kena ade seni. Dah tak boleh guna style 3-4 tahun lepas. Kerja kena lebih keras dan berstrategi biar berbaloi.

    Reply
mybiodata says September 12, 2017

panjang penerangannya tapi sangat bermanfaat…hihihi
mybiodata recently posted…Biodata Amyra Rosli Pelakon Wanita MalaysiaMy Profile

Reply
Add Your Reply

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor