Reveal: Case Study Cara Buat Jualan (online) Produk Fizikal & Kaut RM1000 Dalam 24 Jam!



AMARAN: Kes study ini dalam bentuk video. Make sure anda tonton sampai habis sebab ia sarat dengan rahsia dan strategi bisnes internet yang tersorok dalam perut Bumi. Akses video ini sekarang!

Bulan March 2017 Apa Yang Interesting?

Apa yang menarik dalam bulan March?

Masih sama seperti bulan-bulan sebelum ini. Cuma baru ni Mira Filzah ada keluar slot drama baru. Haha

Oh ya, selain tu kalau ada yang tak tahu macam mana nak tukar font interface pada komputer korang macam ni, boleh cuba buat.

Sengaja eksperimen nak kasi nampak fresh ala-ala tengok smartphone android.

tukar-font-laptop

Kali ni, saya tukar font kepada jenis Choco Cooky sebab nampak macam menarik pula.

Kalau nak try install, boleh google atau download terus kat sini 

Pada bulan lepas berjaya juga hasilkan beberapa artikel dalam blog ni. Walaupun ada insiden kecil berlaku bila server hosting buat hal, ada a few artikel yang saya tulis telah terdelete.

Agak frust bila servis provider beritahu, semua database sudah recover pada yang latest.

Tapi tak apa, salah saya juga sebab tak buat backup, hmmm.

So bulan lepas yakni Februari maka terlepaslah sudah fasa untuk menulis artikel bagi blog baru ini. Walaupun tak sebanyak seperti otai-otai dan blogger-blogger hebat tanah air, tapi okay lah bagi saya yang newbie ni dapat tulis blog sambil layan anime haha.

Dah masuk hari ke-3 dalam bulan March 2017

Berdebar-debar juga bila masuk awal bulan haritu. Ye lah, bila tengok orang mula cerita pasal isu petrol yang bakal naik lagi! Ayoyo…

Alhamdulillah syukur, harga petrol kat Malaysia ni masih kekal maintain dengan kenaikan harga bulan-bulan yang sudah.

Serius terkesan juga. Maunya tak….

Kalau dulu RM30 myvi boleh tahan seminggu ulang alik hantar anak sekolah dan naik GM Klang, tapi sekarang cukup hari ke 4 dah setel. Tangki start nak kena refil lagi dan lagi 👿

Dalam bulan Februari hingga March sekarang ni, tak banyak aktiviti yang saya lakukan. Cuma adalah sedikit rancangan untuk projek kecil-kecilan bagi bisnes orang rumah. Ya isteri pujaan hatiku.

Website dan salespage pun dah hampir 90% siap. Tunggu produk saja siap yang masih dalam proses R&D.

Kali ni, kami plan untuk berbisnes dalam niche kesihatan dengan lebih serius.

Yup.

Bukan selama ni tak serius. Cuma kali ini aura dan semangatnya terlebih sikit kerana tidak perlu lagi untuk menjual produk orang lain.

Sebenarnnya, bukan susah nak buat produk  jenama sendiri. Ya brand korang sendiri.

Cari sahaja di internet terdapat banyak syarikat-syarikat dan kilang yang boleh uruskan permintaan.

Biasanya untuk buat produk atau jenama sendiri ni, kita akan cari ‘kilang OEM‘.

Ada banyak sangat dekat Malaysia ni. Dan paling banyak biasanya di belah-belah kawasan Pantai Timur.

Kat sini saya nak kongsikan satu syarikat yang anda boleh cuba sekiranya ingin membuat produk sendiri, dan jadi usahawan jenama sendiri.

Seperti biasa, semuanya bergantung pada bajet poket masing-masing. Tapi tawaran yang diberikan oleh syarikat ini juga agak bagus.

Klik gambar.

kilang OEM

 

Saya tak ambil servis mereka (di atas), atas faktor jarak yang jauh dan kekangan masa. Alhadulillah sebab jumpa lokasi yang dekat dengan tempat tinggal. Jimat masa dan jimat duit!

 

So habis aktiviti bulan Februari.

Sekarang, masih menunggu proses semuanya siap.

Sebelum tu perlu ada persiapan untuk tempoh fasa baru.

Ini yang saya lakukan.

Refresh balik segala ilmu marketing dan ilmu copywring untuk dimasukkan sebagai elemen pemasaran bagi projek terbaru ini.

Ini antara ilmu dan skill yang wajib untuk pemasaran online.

  1. Ilmu marketing Facebook – Belajar disini
  2. Googgle adwords – Belajar disini

Basicly, hanya dua ini sahaja yang saya gunakan.

Kalau ada extra pun, saya akan gunakan database klien yang dah sedia ada. Sebenarnya mempunyai database prospek atau pelanggan sedia ada kos pemasaran dapat di kurangkan.

Selalunya saya akan gunakan pemasaran emel.

Bak kata otai,

Kalau kekuatan Hang Tuah terletak pada keris Taming Sari,

Senjata berbisa bisnes online terletak pada emel marketing!

Nampak?

Orang selalu ingat pemasaran emel ini terhad untuk niche produk ‘buat duit’ atau b2b sahaja.

Ye la sebab bila dah beli ebook atau video pasal emel marketing, semuanya ashik bercerita tentang carfa pemasaran yang sama seperti ending suruh orang masuk kelas online, seminar atau beli ebook.

Tettt!

Salah.

Kalau anda kreatif, emel marketing atau pemasaran emel ini,boleh di gunakan pada setiap niche bisnes.

Contoh macam saya dan isteri.

niche – kanak-kanak

Kami tetap menggunakan pemasaran emel untuk mengembangkan lagi perniagaan.

Pernah pada bulan Ogos yang lalu, hanya menggunakan pemasaran emel dan langkah-langkah yang di ajarkan, saya boleh menjana RM1960 dalam masa 3 hari sahaja.

Itu dah cukup buat saya berpuas hati.

Jadi nasihat saya, walaupun sekarang ada macam-macam teknik, macam-macam tools dan orang obses guna facebook….jangan tinggalkan pemasaran emel.

Sebab ia memang berikan result yang jauh lebih baik jika mempelajarinya dengan betul.

Kat mana nak belajar?

Hmmm, bukan senang nak jumpa orang yang boleh kongsi A-Z pasal ni.

Kebanyakan cikgu marketing ni, banyak yang sorok ilmu dan tak dedahkan semua chapter.

Kalau nak belajar kena cari betul-betul.

Atau boleh belajar cara saya di sini–> Cara Kumpul Hungry Buyer

 

Itu sahaja untuk entri kali ini.

Harap ada input yang bermanfaat kepada anda yang telah baca sampai habis.

 

PS: Entri ni tak ada elemen SEO yang nak di isi. Kalau saya buat, memang tak menulis lah jawabnya.

About the Author Dukenaim

Seorang Entrepreneur & full time internet marketer. Aktif dalam perniagaan online sejak 2012. Mula bergiat dalam penulisan blog pada hujung tahun 2016. Berkongsi tentang informasi, tips, pemasaran, gaya hidup dan personal yang dirasakan sesuai untuk bacaan.

follow me on:

Leave a Comment:

CommentLuv badge

14 comments
Junaidy Jaimi says March 5, 2017

Semoga perancangan tuan dan isteri berjalan lancar…simple sedap mata memandang blog tuan ni…guna theme apa ya? 🙂

Reply
    Dukenaim says March 5, 2017

    Alhamdulillah ameen…

    Oh untuj blog ni, saya guna genesis theme tuan =)

    Reply
zool says March 13, 2017

Nampak smart juga tulisan ni..
terbaik tu..
zool recently posted…Team Building di Nur Lembah Pangsun, Ulu Langat kelolaan Petaminda AcademyMy Profile

Reply
    Dukenaim says March 13, 2017

    Haha sesekali tukar angin, tukar sekali font laptop 🙂

    Reply
reezluv says March 20, 2017

bagus sekali, seronok plak baca.hehe

Reply
    Dukenaim says March 26, 2017

    TQ Boss.
    Bukan senang nak buat orang seronok baca lagi-lagi blog baru.

    Reply
sabree hussin says March 21, 2017

Eh mana gambar awek cun tu… tak jumpa pulak dalam entri ni.

Reply
    Dukenaim says March 26, 2017

    Haha. Dah tercicir. Tak boleh simpan lama-lama nanti orang rumah jeles kah!kah! 🙂

    Reply
Azlan says March 22, 2017

Saya Kene p belajar email marketing camnie lepas baca post tuan .. 🙂

Reply
    Dukenaim says March 26, 2017

    Ya tak rugi buat emel marketing. Rugi kalau tak gunakan hihi 🙂

    Reply
Khairul Zamri says March 30, 2017

Semoga segala perancangan berjalan dengan lancar. Dan semoga berjaya dengan apa yang diinginkan.

Reply
zik says April 2, 2017

minyak sekarang ikut minggu pulak.. naik motor jerla. kereta simpan kat rumah .. hehe

Reply
    Dukenaim says April 2, 2017

    Pehhh ikut minggu pulak. Ini buleh bikin naik minyak bang ha!ha!

    Reply
Add Your Reply

Wordpress SEO Plugin by SEOPressor